fbpx

Vinul în cuvinte

Valeriu V. Cotea – Oenolog, un om născut sub steaua bobului de strugure

22.02.2019

Valeriu V. Cotea – Oenolog, un om născut sub steaua bobului de strugure

Ne-am întâlnit la un interviu în fabrica Rovinex din Focșani cu maestrul Valeriu V. Cotea, om și academician care și-a dedicat cariera studiului, teoriei și practicii în domeniul vinurilor. Filmat în epicentrul fabricii, acolo unde se întâmplă magia tehnologică a vinului, interviul este centrat pe personalitatea unui om cu un cuvânt greu de spus despre licoarea bahică. Ascultați cu încredere, prin vocea dânsului, vinul prinde glas.

La un pahar de vorbă

Întâlnirea noastră cu profesorul Valeriu Cotea începe cu o cină protocolară la un restaurant din Focșani și un pahar de vin de Vrancea, din salba de vinuri Rovinex, colecția Celebre DOC, un Muscat Ottonel demidulce. Suntem ghidați încă de la turnarea vinului în arta degustării, începând cu notele nazale, până la cele gustative și after-taste.

În experiența simțurilor, elementul auditiv este la fel de important ca și gustul sau mirosul pentru înțelegerea vinurilor din podgoriile Vrancei – Odobești, Cotești, Panciu, astfel încât domnul Valeriu Cotea ne duce cu vorba în toate punctele cardinale, iar poveștile dânsului sunt nenumărate – despre soiuri de struguri, condiții de sol și viță, tehnici și tehnologie de viticultură și vinificație, inclusiv despre piața de vinuri, românească și internațională. 

Valeriu V. Cotea este un degustător de elită cu o biografie impresionantă și un lineaj familial și profesional eminamente predestinat pentru domeniul vinurilor. În luna octombrie 2018, cât și în octombrie 2017, domnul Cotea a prezidat comitetul de juriu al Concursului Național de Vinuri “Bachus”, susținut la Focșani, în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului, iar impresiile dânsului depre producția de vinuri din 2018 ne încântă perspectivele cu privire la vinul românesc.

Proaspăt revenit dintr-un turneu în Franța la Bordeaux, invitat la Chateau D’Yquem, în regiunea Sauternes, Gironde, pentru degustări și schimb de experiență, domnul Cotea ne poartă cu poveștile peste dealurile și podgoriile din Graves, tehnicile oenologilor francezi în pregătirea vinurilor foarte sofisticate, calitatea de colecție a vinurilor, vârsta și longevitatea, inclusiv despre piața internațională de buying și selling de vinuri.

Ascultăm cu urechile ciulite și cu nasurile în paharul de Celebre DOC de la Rovinex pentru a putea înțelege nivelul de imersiune al unui specialist în domeniul extins al cunoașterii vinului – de la rădăcini, pe firele viței, către struguri și apoi tehnici de vinificație precise pentru a obține magia din pahar.

De gustibus     

Suntem serviți cu aperitive, urmate de main course – antricot de vită, un preparat de carne roșie, iar vinul nostru alb și complex din colecția Celebre se transformă ca prin magie într-un Celebre Fetească Neagră pentru a completa de minune meniul întâlnirii noastre. Filosofia e simplă aici, gusturile se învață și se deprind, iar pentru experiență în food pairing trebuie să înțelegi rațiunile simple între perechile de gusturi care compun o experiență culinară și oenologică.

Un potențial excelent de învechire și înnobilare

Întrebat care este strugurele care îl reprezintă, domnul Cotea ne răspunde instinctiv – Fetească Neagră – strugure românesc de viță nobilă, cultivat local încă de pe vremea dacilor. Din Fetească Neagră se produc vinuri roșii cu potențial excelent de învechire. Crescut în domeniul academic în materie de cunoaștere a teoriei despre vinuri, domnul profesor Valeriu Cotea (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași) insistă asupra avantajelor de practică la sol în vie, cu vițele și strugurii, apoi în crame cu producția de musturi, experiențe absolut necesare studenților dânsului care doresc să lucreze domeniul vinurilor.

Fiu al celebrului academician Valeriu D. Cotea, domnul Valeriu V. Cotea își clădește o carieră consolidată cu efort în timp, inspirat de atmosfera familială centrată în jurul oenologiei. Una dintre condițiile descendenței dintr-un lineaj de familie profesional este tentația de a depăși împlinirile tatălui și a croi un drum propriu „ca o viță de strugure către lumina soarelui”.

Atât un privilegiu cât și o provocare individuală, acest parcurs sub steaua bobului de strugure îi oferă domnului Cotea o perspectivă cuprinzătoare despre oportunitățile pe care le oferă domeniul vinurilor, cât și despre munca din culisele degustării avizate a unui pahar de vin. 

Interviul din fabrica Rovinex aduce în prim-plan câteva puncte de vedere bine fundamentate despre industrie în sine, cât și despre partea umanistă a acestei industrii, oamenii din spatele vinurilor.